Vad är integration?

blogg

Jag känner alldeles för många människor på alldeles för höga maktpositioner som använder ordet integration som om det vore tydligt, vad det faktiskt innebar. Ju mer inkluderad jag blir i politiken, medias och näringslivets värld ju mer upptäcker jag att innebörden av det ordet, ordet integration fylls med  så mycket känslor och åsikter användaren har om invandrare och invandring. Alldeles för ofta menar man egentligen assimilering och i bästa fall pratas det om bostadsmarknad eller arbetsmarknad och kanske som mest på senare år även om etablering av migranter.

Vi har alltid och kommer nog alltid att debattera migration i alla samhällen. Debatten i sig är välkommen men de öronbedövande panikskriken hoppas jag att vi så småningom kan lägga bakom oss. De är sällan konstruktiva och handlar ofta om att få vädra sin rasistiska samhällsbild snarare än samhällsdebatt och samhällsbygge.

”Vad ser vi framför oss när vi strävar efter ett integrerat samhälle”?

Frågan ställs av Andreas Johansson Heinö i sin bok  ”gillar vi olika?” Frågan vars svar är det som är avgörande för om jag någonsin kommer att få ses som svensk eller ej. Om svenskheten någonsin kommer att vara inkluderande eller om det alltid egentligen handlat om assimilering som i gemena man blivit ett ointellektuellt ord vi inte riktigt vill ta i mun men ändå gärna vill att invandrarna ska bli.

Den enda enkla  ”lösning” som jag ser på detta komplexa identitetsjakt för svenskheten är att den etniska svensken ens vet vad den själv är, så vi som står utanför åtminstone vet när vi gör ”rätt” eller ”fel”. Kanske är det just detta som Sverigedemokraterna håller på med i sin jakt på svenskheten. Jag tror nämligen att den dagen de vet vad som är svenskhet och uttalar det mer ordentligt så kommer deras position att falla drastiskt. Är övertygad att det inte finns någon grupp som vill skriva under på kollektiva egenskaper och traditioner. Och skulle denna ”lösning” komma, om vad som egentligen är svenskhet, skulle många inse att vi nog inte tillhör den och i sin tur inser att integration, det vet nog ingen av oss vad det är och inte heller vill aldrig bli integrerade. Vi vill alla vara en del av att bygga framtiden av vad som ska vara vårt samhälle!

641A9783

 

 

Glada Hälsningar
Banar Sabet

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *