Polarisering och populism går att begränsa men då krävs mod.

anneli_anonymousDet är en spiral neråt att gynna den polariserade värld vi mer och mer påverkas av.
De två sidor som verkar ha uppstått i de mesta politiska frågorna idag, späs på av varandra. De ger näring till varandras ilska och hat och hjälper varandra att legitimera existensen. När jag studerade hur en svensk soldat tar sig legitimitet för att gå in i konflikt på FN-mandat insåg jag kraften i processer som legitimerar ens handlingar efter enskilda idéer. I de fall jag studerat och de implementeringar jag arbetar med handlar det om ”goda idéer” ofta mänskliga rättigheter. Men ideer goda som onda, mer än fakta, styr vårt handlingsutrymme. Och när idéerna blir två, två skilda och extrema blir valen för oss snävare och orden hårdare.

 

Det har aldrig varit så viktigt att stå för det tredjealternativet som nu. Det tredje alternativet som ofta kan betraktas som mitten men egentligen är en alldeles egen gren. Innan jag fortsätter mitt resonemang vill jag förtydliga att det inte innebär att tillåta lite av vardera sidas hat. Tex innebär inte ett upprätthållande av yttrandefrihet en kostnad på andra människors säkerhet. Det är enkelt. Vi behöver för det mesta inte ens nya lagar utan faktiskt använda de vi har. Ett tredje alternativ som visar på tydlig värdegrund som vilar sig på en lång historisk kamp för alla människor lika rätt och värde. Att ställa sig utanför polariseringen är att vidga vyerna för människor, det är att skapa optimism och framtidstro.

 

Det är lättare att välja sida av befintliga åsikter än att välja en egen. Det är också därför det är så smart med polariseringen som pågår just nu. Att reflektera över sitt egna liv och vilken värld man vill vara med och skapa bidrar också till ett medvetande om att jag och jag enskilt har ett ansvar för det som sker och enskild jag bör vara med och bidra.
Det är svårare att läsa koranen själv och reflektera över moral och etik än att titta på ett youtubeklipp, där någon person försöker förklara vad och hur du får känna kring ditt liv. Det är svårare att vägra ta rasismen runt fikabordet och skapa obekväm stämning än att vara tyst. Jag nämner de exemplen jag bryr mig om och som påverkar mitt liv i två olika polariseringar men exemplen är många.  Och oavsett din inre värdegrund leder din passivitet till samma konsekvens. Hat!

 

Så fråga dig själv, gör du vad du kan, läser du på så att du förstår? Eller glider du med i strömmen. Strömmen som leder åt en riktning som även du troligtvis inte kommer gilla att vakna till en dag.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *