#politikerlivet Halva försörjningsstödet bör gå till kvinnan!

Ekonomiskt övertag är effektivt för den som vill utöva makt över sin partner. Trots detta är det fortfarande vanligt i många kommuner att försörjningsstödet till hushåll betalas ut till mannen.

pengarDenna praxis riskerar att leda till att redan utsatta kvinnor hamnar i ett förvärrat ekonomiskt underläge i vardagen, inte minst när mannen erbjuds möjlighet att ta emot hela hushållsstödet.

Som liberala feminister är det centralt för oss att öka individens trygghet och frihet, och då krävs makt över egna tillgångar. Därför vill Centerkvinnorna att alla kommuner säkerställer att försörjningsstödet delas och betalas ut till båda parterna i ett förhållande. Kommuner kan välja att göra detta genom att fatta ett enkelt beslut i kommunfullmäktige.

Våld i nära relationer är en vardag som alltför många kvinnor lever i. Ett sätt att öka möjligheten för kvinnor att lämna en destruktiv relation är att stärka den utsatta kvinnans ekonomiska självständighet. Där kan sättet som försörjningsstödet betalas ut spela en viktig roll.

Att få tillgång till egna pengar är viktigt också för kvinnor som nyligen kommit till Sverige. I många kulturer är det mannen som ansvarar för familjens ekonomi, och den traditionen riskerar att cementeras om myndigheterna inte visar en annan väg. För liberala feminister är tillgången till den egna plånboken en hjärtefråga. Ge halva försörjningsstödet till kvinnan – det gynnar både jämställdheten och integrationen.

Sofia Jarl, förbundsordförande
Banar Sabet Ordförande Stockholms Centerkvinnor

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *