Stadsdelsnämnd November

Igår hade vi stadsdelsnämnd Rinkeby-Kista, jag fick för andra gången på två två år ”tjänstgöra” dvs jag hade rösträtt. Jag är annars bara ersättare. Hur mycket makt man har beror ju så klart på valresultatet. Men det går jag gärna igenom en annan gång. Fokus för denna nämnd var trygghet. Då polisen och säkerhetsansvarig i nämnden var på plats och redogjorde för trygghetsundersökningen som gjorts i Sthlm stad. Ni kan läsa den på www.stockholm.se

Slutsatser jag tog med mig. Den upplevda otryggheten har ökat enormt i vårt område. Men de som faktiskt blivit utsatta håller samma statistik som resten av staden.

En annan sak som verkligen stack ut är förtroendet till förvaltningen. Den är otroligt låg och där har vi ett enormt arbete framför oss.

Mina frågor var:

Hur funkar det med kameraövervakning egentligen. Vissa påstår att brotten flyttar på sig och andra inte. Svaren var att impulsbrotten lyckas man få bevis på men också att en del flyttar. Men när brott flyttar på sig så minskar den också. Det är mycket fokus på kameraövervakning i vad medborgarna funderar kring men polisen förtydligade att det är ett av många verktyg.

Min andra fråga var om stadsmiljö. Vad kan vi på lokal nivå göra för att skapa en levande stadsmiljö. Till saken hör att lampor öppna ytor, rena ytor och är jätte avgörande för tryggheten. Och där kan vi göra så mycket mer. Mitt fokus så här på lokal nivå tycka, att faktiskt ta mandat och ta ansvar där vi har ansvar.