Välj dina ord väl…

40461159_477358122739378_7707078157064470528_n

Välj dina ord väl…

Ledare har ansvar för hur ens ord används. Idag slängs det med rätt så starka ord runt om kring oss. Den ena är islamist den tredje är kommunist och den tredje är fascist. Det är inte så att dessa inte finns och det är inte så att dessa inte är ett problem i vårt samhälle. Men när alltifrån politiska ledare, företagsledare och andra makthavare ( även opinionsbildare) kallar varandra för dessa saker urvattnas begreppen men kanske värst av allt så frodas normaliseringen. I ett samhälle där även en riksdagsledamot från Vänsterpartiet kallas kommunist eller en liberal kallas för fascist, blir de riktiga extremisterna bekväma med att vädra sina åsikter. Att alltid hitta det värsta i varandra trissar upp polariseringen. Det finns också vissa andra begrepp som bör användas för att faktiskt ta tag i problemen på riktig.

Jag tar ett exempel i min närhet. Det finns konservativa  inom Islam (även inom andra religioner förstås), de är lagliga, men väljer att leva på ett visst sätt. Dessa kan man ha åsikter om, det har jag. Men de är inte Islamister, som alltså är en grupp som vill påverka det politiska. En konservativ person har rätt att leva sitt liv som den vill så länge den inte tvingar på någon annan sitt sätt. En Islamist vill genom politiken dra samhället åt ett håll. För en del människor kan det verka som om jag förklarar det mest självklara. Men det är faktiskt inte det.

I slutändan är det alltid en enskild individ som bär på en åsikt, begår en handling och det är alltid individen också ska bedömas efter det. Annars är det faktiskt så att vi alla är med och bidrar till ett vi och dom samhälle, ÄVEN när vi tror att vi räddar världen från ”de onda”. För dessa krafter får växa i en gynnsam miljö. Allt detta är vi med och bidrar till genom vårt sätt att sätta bilden av vårt samhälle.

/Banar Sabet