”…We have a system!”

in SwedenWe have a systemJust nu coachar jag vad som kan komma bli eventuella politiker för Centerpartiet. Engagerade och kompetenta människor som har mycket att bidra med. Jag upptäcker i samtalen ett mönster jag upptäckt redan då jag var med och startade projektet Mpower. Som då skulle skapa säkerhetsambassadörer i hela Sverige. Redan då insåg jag att det inte var problem eller avsaknad av politisk engagemang. Varken bland kvinnor, äldre eller utlandsfödda. (grupper som ofta omnämns som saknad i mycket av det organiserade engagemanget.

Det jag ofta möter är snarare om avsaknad av kunskap om VART och NÄR engagemanget för hemma. Det är en styrelse, vad sker i en styrelse. När är beslutsprocesserna osv.

Jag möter allt för ofta frustration kring att politiker, tjänstemän och andra typer av ledare i vårt samhälle inte lyssnar. Det är ofta sant de lyssnar inte alltid. Men om vi lär oss att få rätt personer att lyssna och i rätt tid i processen behöver vi inte vara så frustrerade. Det är förövrigt den frustrationen som ofta hamnar under rubriken ”oro” att ta folks ”oro på allvar” osv. Varför uppstår då denna frustration.

JO! För i sverige har vi av rent demokratisk historia system för allt. ALLT! Det innebär att kunskapen om systemet är det som skiljer på om ett engagemang blir relevant eller ej. Det är den  förståelse som skiljer på vad som för genomslag och vad som faktiskt förändras i samhället för det bättre. Förlorarna är de utanför systemet.

Ledare av olika slag i hela samhället har ofta själva inte alltid koll på sin roll i systemet. Det leder till att politiker lovar saker bortom sin mandat. Det leder till att medborgare tjatar vid fel dörr och det leder till att demokratin urvattnas. Och DET är det farliga som tillåter populism och enkla lösningar på komplexa frågor få fäste.

Vill poängtera att mycket av systemet behöver ses över och göras mer tillgängligt men innan det görs måste vi lära ut detta till fler. Det är endast då folkbildningens viktigaste uppgift, demokrati kan få med alla. För just nu har vi skapat två lag. För ”in Sweden we have a system”

Trevlig helg
Banar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *